Skip to main content

Zakelijk gezien verschilt de overname van een familiebedrijf niet veel van de overname van elk ander bedrijf. Je doorloopt dezelfde stappen. Een bedrijf is een familiebedrijf als het aan de volgende criteria voldoet:

  1. Meer dan 50 procent van het eigendom behoort toe aan één familie
  2. Een meerderheid, of tenminste twee leden, van de leiding zijn afkomstig uit één familie
  3. Een familie heeft beslissende invloed op de bedrijfsstrategie en opvolgingsbeslissingen

In familiebedrijven is de dynamiek echter vaak anders dan in niet-familiebedrijven. De onderlinge banden gaan verder, ook nadat je de deur van het bedrijf dichttrekt. Nemen (één van) je kinderen of andere familieleden het bedrijf over? Dan is sprake van bedrijfsopvolging binnen de familie.

Voordelen van familie opvolging zijn bijvoorbeeld:

Het is een mooie manier om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen en de nieuwe generatie een ondernemerskans te bieden. Daarnaast zitten aan bedrijfsopvolging binnen de familie fiscale voordelen, zoals diverse bedrijfsopvolgingsregelingen.

Nadelen en risico’s van opvolging binnen de familie zijn:

Dat vanwege de familiebanden emoties vaak een grote rol bij opvolging binnen de familie spelen. Zeker wanneer er meerdere potentiële opvolgers zijn. Daarnaast bestaat het risico dat de volgende generatie niet over de juiste ondernemerskwaliteiten beschikt.Leave a Reply